Alle sieraden van Zilver & Zoet worden van 925 sterling zilver materiaal gemaakt. Zilver is een edelmetaal wat betekend dat je de sieraden dag en nacht kunt dragen, ook tijdens het douchen. Tijdens het douchen spoel je de sieraden juist weer mooi schoon. Let wel op met de douchegel en shampoo waar veel parfum in verwerkt is. Droog je sieraden altijd even goed af na je douchebeurt. 

SIERADEN BEWAREN:

Als je de sieraden niet draagt, bewaar ze dan altijd in een luchtdichte verpakking, zoals een afgesloten zakje met een sluitstrip of een afgesloten sieraden doosje. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de zilveren sieraden dof of zelfs zwart worden. Dat noemen we oxidatie. Het wordt veroorzaakt door een chemische reactie. Wanneer zilver in aanraking komt met waterstofsulfide (een gas dat overal in de lucht voorkomt) vindt die chemische reactie plaats en veroorzaakt een zwarte laagje op het zilver. 

Bewaar je zilver niet in de badkamer of in een andere vochtige omgeving. Je slaapkamer is een veel betere plek. Hoe minder je zilveren sieraad tijdens het bewaren in aanraking komt met de lucht en vocht, hoe beter! 

OXIDATIE:

Het is helaas niet te voorkomen dat zilveren sieraden na een tijdje dof of zwart worden. Dit heet oxidatie. Dit is een natuurlijk proces en is niet schadelijk voor het zilver. 

Iedere huid is anders en daardoor heeft iedere huid weer een ander effect op zilver. Als je huid een hogere zuurgraad heeft, zullen je zilveren sieraden ook eerder zwart en dof worden. Ook kan de verkleuring snel ontstaan door veel gebruik van medicijnen, crème, parfum, haarlak en make up.

Vooral in de zomermaanden met hoge temperaturen verkleuren je zilveren sieraden snel zwart. Dit komt voornamelijk door veel gebruik van zonnebrand crème in combinatie met zweet en parfum.

In alle zwembaden zit chloor en daar kan zilver niet goed tegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het zilver gaat oxideren en je sieraden dus ze sneller zwart en dof worden.

ZILVEREN SIERADEN SCHOONMAKEN:

Maar gelukkig zijn er verschillende manieren om je zilveren sieraden weer op te poetsen en te laten blinken als nieuw.

1. AFWASMIDDEL / ZEEP

Soms krijg je de sieraden al eenvoudig schoon door ze te ontvetten met afwasmiddel (of groene zeep). Dus eigenlijk gewoon even je sieraden mee afwassen met de dagelijkse vaat. Gebruik eventueel een zachte tandenborstel om overal tussen te komen. 

2. ZILVERPOETSDOEK

Andere mogelijkheid is om met een droge zilverpoetsdoek de sieraden weer mooi op te poetsen. Deze is mee te bestellen met je sieraden voor €2,50. 

3. ALUMINIUMFOLIE, SODA + WATER

Als de sieraden echt zwart of bruin zijn geworden maak ik altijd gebruik van de "ouderwetse" manier. Je hebt hiervoor vier dingen nodig. Een teiltje, sodazout, aluminiumfolie en warm water. 

  1. Leg in het teiltje een stukje dubbelgevouwen aluminiumfolie. Strooi daarover flik wat sodazout. Wees niet te zuinig. 
  2. Leg vervolgens je zilveren sieraden hier boven op. Zorg er voor dat de sieraden in contact zijn met het aluminiumfolie. Giet vervolgens heet water (ongeveer 90 graden) erbij. 
  3. Je zult gelijk zien dat de zwarte aanslag verdwijnt. Laat het even staan (5 a 10 min). Maak je sieraden droog met een theedoek en ze zullen weer glimmen als nieuw!

Sommige zijn bang dat deze manier van schoonmaken schadelijk is voor je sieraden, maar dat is zeker niet waar. Kijk alleen uit met kwetsbare edelstenen.

4. POLIJSTEN 

Het is ook altijd mogelijk om je sieraden opnieuw te laten polijsten. Na deze behandeling zijn je sieraden weer als nieuw. Neem hiervoor even contant op met marije@zilverenzoet.nl

MATTE AFWERKING:

Indien je hebt gekozen voor een ring (of ander sieraad) met een matte afwerking kan het zijn dat dit door het dragen weer glanzend wordt. Indien gewenst kun je zelf het matte van de ring weer bijwerken. Gebruik hiervoor een schuursponsje. Schuur deze zachtjes heen en weer over het oppervlak totdat er een matte afwerking ontstaat. De eventuele steen en het gedeelte van de ring wat je glimmend wilt houden kunt je afplakken met een stukje (schilders) tape. Mocht dit niet lukken kan je de ring ook terug sturen om opnieuw te laten matteren.